Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowy w Majonezie.

Schabowy w Majonezie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11509

Dodano:

Odsłon: 395

Na obiad był schabowy w majonezie, plus dodatki a na popitkę domowy kompot. Schab jest soczysty w środku, a mięso bardziej delikatne, kotlety przygotowane w ten sposób są pyszne.

Składniki

  • 4-5 plastrów schabu
  • 1 jajko L
  • 1 spora łyżka majonezu
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schabowy w Majonezie.

Przygotowanie

  1. Każdy plaster schabu, rozbić na deseczce, na grubość ok. 8 mm. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem, użyłam jeszcze dodatkowo ulubionej przyprawy do wieprzowiny.
    Przygotować w miseczce marynatę majonezową. Do miski wrzucić majonez, koperek i natkę pietruszki, wbić jajko, wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać.
    Każdy plaster schabu wkładać do marynaty, tak aby był oblepiony z obu stron. Układać na talerzu, jeden na drugim, marynaty spokojnie starczy na 3 duże kotlety lub jak u mnie na 5 średnich.
    Talerz z kotletami przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na min. 4 godz. lub całą noc. Następnie obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
    Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas młode ziemniaki z koperkiem i fasolka szparagowa a do tego domowy kompocik z truskawek i rabarbaru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń