Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serowe muffinki"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 505
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 505
Składniki
Ser żółty zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Pietruszkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, paprykę, pieprz, chili, bazylię lub oregano, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub zmiksuj.
Dodaj mleko, olej, startą pietruszkę oraz połowę startego sera. Wymieszaj. Mokre dodaj do suchych. Mieszaj łyżką niezbyt długo, aby tylko się połączyły.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Foremki napełnij ciastem do 3 wysokości. Z wierzchu posyp pozostałym żółtym serem i kminkiem. Piecz w temperaturze 190°C około 25 min, do tzw. suchego patyczka.
Rada: Muffinki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby je odświeżyć, podgrzej je w kuchence mikrofalowej. Przepis można urozmaicić dodając do ciasta świeżą lub konserwową paprykę, szynkę lub oliwki.
40 minut. Sztuka: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie