Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowe placuszki"
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 66
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32665
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 346
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 66
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32665
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 346
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Składniki
Parmezan (lub inny żółty ser) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj całe jajka, mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Wlej mleko. Całość starannie wymieszaj na gładkie ciasto.
Rozgrzaną patelnię posmaruj cienką warstwą oleju. Partiami smaż małe serowe placuszki. Zdejmuj je z patelni i trzymaj w cieple.
Sałaty opłucz i osusz, większe listki porozrywaj, umieść w misce. Dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz połówki umytych pomidorków, wymieszaj.
Na suchej patelni upraż 2 łyżki orzeszków piniowych. Przygotuj sos z 5 łyżek octu winnego, 5 łyżek oleju, 2 łyżek letniej wody oraz miodu, soli i pieprzu do smaku. Sosem polej sałatkę, posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę ułóż na talerzach. Podawaj razem z plackami serowymi.
czas ok. 45 min; porcja – 400 kcal, cena 4,30 złŹródło: Świat kobiety