Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2287
Dodano: 10.10.2020
Odsłon: 6974
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Pieczarki obrać i pokroić w grubsze plastry.
2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, lub bardzo drobno posiekać.
Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach w ilości ok. 1/3 szklanki.
Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu, następnie wrzucić zmielony czosnek i wymieszać.
Podgrzewać ok 1-2 minuty, aż czosnek zmięknie.
Kiedy tak się stanie na patelnię wrzucić pieczarki, doprawić je solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać z czosnkiem.
Smażyć do momentu, aż zmiękną i trochę się zarumienią. (pieczarki na pewno uwolnią z siebie wodę, należy pozwolić jej odparować)
Do tak podsmażonych pieczarek wsypać niegotowany makaronu Risoni oraz wlać 3 szklanki bulionu drobiowego.
Wszystkie składniki szybko wymieszać, przykryć przykrywką i pozwolić bulionowi się zagotować na średnim ogniu.
Gdy bulion się zagotuje, ponownie dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10 minut.
W połowie tego czasu przemieszać, aby makaron się nie przykleił.
A po następnych 5 minutach sprawdzić, czy makaron ugotował się i jest już miękki, jeśli nie przykryć ponownie i gotować przez kolejne kilka minut.
Mieszać od czasu do czasu aby pomóc bulionowi wchłonąć się w makaron
Kiedy bulion się już wchłonie, danie posypać 1/3 szklanki startego uprzednio parmezanu, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Podawać jako osobne danie obiadowe, udekorowane na przykład drobno posiekaną natką z pietruszki. Lub też jako dodatek do ulubionego dania mięsnego.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)