Do góry

Dania główne Przepis na:

Serowo - pieczarkowy makaron Risoni

Serowo - pieczarkowy makaron Risoni

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2287

Dodano:

Odsłon: 6974

To jednogarnkowe danie to prosty i pyszny sposób na obiad w każdy dzień tygodnia, ale może także służyć jako dodatek do naszych ulubionych dań mięsnych. Makaron, pieczarki i ser idealnie komponują się zarówno z kurczakiem, jak i wieprzowiną oraz wołowiną.

Składniki

  • opakowanie makaronu Risoni (Barilla)
  • ok. 230 gram pieczarek
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki startego sera parmezan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Serowo - pieczarkowy makaron Risoni

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać i pokroić w grubsze plastry.
    2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, lub bardzo drobno posiekać.
    Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach w ilości ok. 1/3 szklanki.
    Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu, następnie wrzucić zmielony czosnek i wymieszać.
    Podgrzewać ok 1-2 minuty, aż czosnek zmięknie.

  2. Kiedy tak się stanie na patelnię wrzucić pieczarki, doprawić je solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać z czosnkiem.
    Smażyć do momentu, aż zmiękną i trochę się zarumienią. (pieczarki na pewno uwolnią z siebie wodę, należy pozwolić jej odparować)

  3. Do tak podsmażonych pieczarek wsypać niegotowany makaronu Risoni oraz wlać 3 szklanki bulionu drobiowego.
    Wszystkie składniki szybko wymieszać, przykryć przykrywką i pozwolić bulionowi się zagotować na średnim ogniu.

  4. Gdy bulion się zagotuje, ponownie dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10 minut.
    W połowie tego czasu przemieszać, aby makaron się nie przykleił.
    A po następnych 5 minutach sprawdzić, czy makaron ugotował się i jest już miękki, jeśli nie przykryć ponownie i gotować przez kolejne kilka minut.
    Mieszać od czasu do czasu aby pomóc bulionowi wchłonąć się w makaron

  5. Kiedy bulion się już wchłonie, danie posypać 1/3 szklanki startego uprzednio parmezanu, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.

    Podawać jako osobne danie obiadowe, udekorowane na przykład drobno posiekaną natką z pietruszki. Lub też jako dodatek do ulubionego dania mięsnego.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń