Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodka zapiekanka z żurawiną i jabłkami"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4627
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418167
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4627
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418167
Składniki
Umyj jabłko i obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Umyj i osusz żurawiny. Zagotuj owoce w rondelku z cukrem i 2-3 łyżkami wody. Gotuj na małym ogniu 5 minut, aby owoce popękały, zmiękły i sos się zagęścił. Odstaw, aby owocowy mus wystygł.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę do zapiekania (najlepiej o śr. 26 cm) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Ubij razem jajka i cukier. Dodaj mąkę i mleko, dokładnie wymieszaj, aby uzyskać rzadkie ciasto bez grudek. Wylej ciasto do formy. Na wierzchu rozłóż równomiernie żurawiny z jabłkiem.
Wstaw zapiekankę do piekarnika. Piecz 20-25 minut, aż ciasto zezłoci się. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Pokrój tuż przed podaniem. Już na talerzach posyp cukrem pudrem.
Jak to zrobić?
Nie obawiaj się, że sezon na żurawiny szybko minie. Świeże owoce możesz kupić na zapas, przełożyć do papierowej torebki i nawet przez kilka tygodni przechowywać w lodówce, bo one lubią zimno.Źródło: Olivia