Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodka zapiekanka z żurawiną i jabłkami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13765
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1581
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15329
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6258
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13765
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1581
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15329
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6258
Składniki
Umyj jabłko i obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Umyj i osusz żurawiny. Zagotuj owoce w rondelku z cukrem i 2-3 łyżkami wody. Gotuj na małym ogniu 5 minut, aby owoce popękały, zmiękły i sos się zagęścił. Odstaw, aby owocowy mus wystygł.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę do zapiekania (najlepiej o śr. 26 cm) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Ubij razem jajka i cukier. Dodaj mąkę i mleko, dokładnie wymieszaj, aby uzyskać rzadkie ciasto bez grudek. Wylej ciasto do formy. Na wierzchu rozłóż równomiernie żurawiny z jabłkiem.
Wstaw zapiekankę do piekarnika. Piecz 20-25 minut, aż ciasto zezłoci się. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Pokrój tuż przed podaniem. Już na talerzach posyp cukrem pudrem.
Jak to zrobić?
Nie obawiaj się, że sezon na żurawiny szybko minie. Świeże owoce możesz kupić na zapas, przełożyć do papierowej torebki i nawet przez kilka tygodni przechowywać w lodówce, bo one lubią zimno.Źródło: Olivia