Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodki kapuśniaczek na piersi kurczaka"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1038
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1038
Składniki
Kapustę opłucz, zdejmij wierzchnie liście, a następnie drobno poszatkuj. Obierz i umyj włoszczyznę. Pokrój na nieduże kawałki, na przykład w plasterki (jedną marchewkę ugotuj w całości, a potem wytnij dekoracyjne kwiatki).
Umyte mięso kurczaka pokrój w dużą kostkę. Obraną cebulę poszatkuj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć mięso, krótko przesmaż. Dodaj włoszczyznę.
Do warzyw z mięsem włóż poszatkowaną kapustę. Chwilę smaż razem, wlej bulion. Dodaj liść laurowy. Gotuj zupę na średnim ogniu pod przykryciem 40 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, gotuj jeszcze 20 minut.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zasyp łyżką mąki, przygotuj rumianą zasmażkę. Dodaj do zupy, wymieszaj. Całość do praw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Przed podaniem posyp koperkiem i ozdób kwiatkami z marchewki.
Czas ok. 40 min; porcja – 170 kcal, cena 2 zł.
Poszatkowaną białą kapustę, którą chcesz podać w formie surówki, warto wcześniej posolić. Po 30-40 minutach liście zmiękną. Odlej wówczas powstały sok, w razie potrzeby wypłucz nadmiar soli i ugnieć kapustę.Źródło: Świat kobiety