Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone kopytka

Smażone kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9867

Dodano:

Odsłon: 27348

Smażone kopytka

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • około 2 szklanek mąki pszennej
  • sól
  • olej rzepakowy
  • pieprz
5-6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ja użyłam gotowanych dzień wcześniej). Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy, dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę w kluchy. Uformowany wałek lekko spłaszczamy nożem i odcinamy średniej wielkości kopytka. Wrzucamy je do gotującej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Jeżeli chcecie je usmażyć, po prostu wrzucacie je po ugotowaniu na patelnię. Ja je jeszcze przed usmażeniem kroję w poprzek, a po usmażeniu doprawiam świeżo mielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń