Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysta wątróbka z jabłkami

Soczysta wątróbka z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Soczysta wątróbka z jabłkami"

Składniki

  • 60 dag wątróbki wieprzowej
  • szklanka mleka
  • 3-4 cebule
  • 2 twarde jabłka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • woda
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątróbkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki.

  2. ? Żeby pozbyć się przykrego zapachu, charakterystycznego dla podrobów, zalej mięso mlekiem i odstaw na godzinę.

  3. Cebulę obierz i potnij w krążki. Umyte jabłka pokrój w ósemki, po czym usuń gniazda nasienne i skrop owoce sokiem wyciśniętym z cytryny.

  4. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę. Po chwili dodaj odsączoną z mleka wątróbkę. Dopraw ją solą oraz pieprzem i smaż kilka minut. Potem dolej trochę wody i duś całość do miękkości.

  5. Na drugiej patelni podsmaż jabłka posypane majerankiem. Lekko przyrumienione wymieszaj z wątróbką i cebulką.

  6. Gotową potrawę podawaj np. z purée ziemniaczanym lub z kromką świeżej bułki wrocławskiej.

  7. Katarzyna Cukier z Drzewicy

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń