Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczyste podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej.

Przepis dnia 2021-09-15
Soczyste podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 396

Dodano:

Odsłon: 1883

Pewnie się powtarzam, ale moja rodzinka najlepiej lubi drób, dlatego ten rodzaj mięsa można u nas spotkać na tysiąc sposobów. Tym razem na niedzielny obiad przygotowałam soczyste podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej. Podudzia z kurczaka wyszły przepyszne, nie tylko mają piękny kolor, który zachęca do zjedzenia, ale i super smakują, więc podaje przepis dalej i Ty też podaj dalej!!!

Składniki

  • 12 szt. podudzi z kurczaka
  • 4 łyżki ulubionego ketchupu - u mnie pikantny
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 4 ząbki czosnku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Soczyste podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej.

Przygotowanie

  1. Podudzia z kurczaka umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym, możesz naciąć w 2, 3 miejscach, żeby marynata wszędzie się dostała, wrzuć do miski.
    Podudzia posyp solą, wedle gustu i smaku i dokładnie wymieszaj dłonią.
    Przygotuj marynatę do podudzi. Do miseczki wlej ketchup, wsyp pieprz prawdziwy mielony do smaku, ulubioną przyprawę do drobiu, olej, wrzuć musztardę, wlej miód i sos sojowy. Przeciśnij przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową.
    Tak przygotowaną marynatą, zalej mięso i dokładnie je wymieszaj, najlepiej dłonią.
    Mięso najlepiej przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
    Podudzia ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce z wyposażenia piekarnika. Posmaruj je jeszcze pozostałą marynatą z dna naczynia, w którym się marynowały. Reszty marynaty nie wylewaj.
    Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C, piecz 25 min.
    Po 25 min. wyjmij blaszkę z piekarnika i przesmaruj jeszcze raz mięso pozostałą marynatą z naczynia, wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 25 min.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!!!


    Udka z kurczaka można zamienić na skrzydełka.
    Czosnku możesz dać mniej lub więcej, ja akurat nigdy nie żałuje czosnku, ale wiem, że nie wszyscy lubią czosnek.
    Do czasu całkowitego dolicz czas marynowania, u mnie to cała noc, ale Ty jeśli nie masz tyle czasu to mogą to być 2-3 godz.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń