Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos pieczarkowy z makaronem penne.

Sos pieczarkowy z makaronem penne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 975

Dodano:

Odsłon: 460

Ugotowany, bardzo smaczny sos z pieczarek podany z makaronem penne.

Składniki

  • pieczarki 1 kg
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • liście laurowe 2-3 szt
  • ziele angielskie 7-8 ziaren
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka pszenna do zagęszczenia
  • śmietana 30 % do zabielenia sosu
  • makaron penne 50 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos pieczarkowy z makaronem penne.

Przygotowanie

  1. Wymyte pieczarki kroimy w ósemki lub dowolne kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy pieczarki, dusimy do momentu aż pieczarki puszczą sok. Jak pieczarki puszczą sok dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową.

  2. Dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek. Gdy pieczarki osiągną oczekiwaną miękkość to podlewamy troszkę przegotowaną, gorącą wodą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 5 minut i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.

  3. Po dodaniu natki pietruszki gotujemy kilka minut i zagęszczamy oraz zabielamy sos. W między czasie gotujemy makaron.

  4. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem penne.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń