Do góry

Dania główne Przepis na:

Spagetti z sosem mięsno-warzywnym

Spagetti z sosem mięsno-warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4026

Dodano:

Odsłon: 662

Moja propozycja znanego włoskiego dania. Nie mam w nim zbyt wiele mięsa, za to jest dużo warzyw. A smak? Proszę spróbować!

Składniki

  • 30 dag mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1/2 opakowania makaronu razowego spagetti
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 3-4 łodygi selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • kilka łyżek startego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano, bazylia, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić. Do rondla wlać olej rzepakowy. Podsmażyć mięso. Dodać umyte i pokrojone warzywa. Dolać wody. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić i od czasu do czasu mieszać. Po 30 minutach sos powinien być gotowy.

  2. Ugotować makaron al dente. Przełożyć do sosu i wymieszać. Po nałożeniu na talerze posypać parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń