Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Spaghetti z tuńczykiem"
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 18
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 51
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24078
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 459
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 280
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 18
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 51
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24078
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 459
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 280
Składniki
Makaron spaghetti wrzuć do garnka z kilkoma litrami wrzącej osolonej wody i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, pozostaw do osączenia.
W tym czasie obierz i poszatkuj czerwoną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili umyj, oczyść z pestek i również drobno pokrój. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę, czosnek i chili, przesmaż. Dodaj posiekaną natkę.
Podsmażone zalej wytrawnym białym winem. Podgrzewaj, aż alkohol odparuje. Tuńczyka odsącz z oleju, rozdrobnij widelcem. Dodaj do sosu. Wrzuć 1-2 łyżki posiekanych kaparów.
Jeszcze chwilę duś całość razem. Potem dodaj osączone spaghetti. Wymieszaj zawartość patelni, ogrzewaj jeszcze chwilę, aż spaghetti zrobi się ciepłe. Dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż na talerze, posyp startym parmezanem (5 dag).
Czas ok. 25 min; porcja – 380 kcal, cena 3,50 zł.
Do ugotowania idealnego spaghetti potrzebujesz 1l wody na każde 10 dag makaronu. Do wody nie dodawaj oliwy! To częsty błąd, który uniemożliwia później wchłanianie sosu. By zapobiec sklejaniu, wystarczy mieszać makaron.Źródło: Świat kobiety