Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zdrowy, kolorowy, pożywny i bardzo aromatyczny obiadek.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 122
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1055
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 513
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 47
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 122
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1055
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 513
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 47
Składniki
Mięso kroimy na steki i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, aby zapobiec rozpryskiwaniu. Przygotowanie marynaty: Do miseczki dodajemy olej, sos sojowy, curry, pieprz cayenne, słodką paprykę, kurkumę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki mieszamy, a powstałą marynatą nacieramy steki. Steki wkładamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Można także zamarynować je wieczorem i zostawić na noc - wtedy będą jeszcze bardziej aromatyczne.
Przygotowanie potrawki warzywnej: Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, papryki i cebule kroimy w kostkę, a natki siekamy. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym, następnie dodajemy utartą marchewkę i dusimy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy papryki, podlewamy delikatnie wodą i dusimy pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koper oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i dusimy wszystko przez około 2-3 minuty.
Na koniec do warzyw dodajemy sos sojowy, ketchup i jeszcze przez chwilę wszystko dusimy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Steki smażymy z obu stron na grillu. Ja przygotowałam je na grillu elektrycznym - mięso było miękkie i soczyste. Gotowe steki podajemy z potrawką warzywną. Życzę smacznego! :)