Do góry

Dania główne Przepis na:

Steki wołowe z pieczonymi warzywami

Steki wołowe z pieczonymi warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Steki wołowe z pieczonymi warzywami"

Składniki

  • 40 dag polędwicy wołowej
  • 4 plastry boczku
  • sól
  • czerwony pieprz
  • 2 kolorowe papryki
  • 10 dag brokułów
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pół szklanki wywaru
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 małych ziemniaków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść i pokrój na dwa równej wielkości steki. Następnie owiń je na obwodzie plastrami boczku i przewiąż sznureczkiem. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzej olej i opiecz steki z obu stron, po 4 minuty z każdej strony. Wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce. Na patelnię z wypieczonym sosem wlej wywar i krótko podgotuj, następnie dodaj śmietanę i lekko podgrzej. Dopraw sos do smaku czerwonym pieprzem. Steki podawaj z opiekanymi warzywami polane sosem. : Jeśli chcesz, aby Twój stek miał idealny smak, grilluj go. Grill polej odrobiną oleju, rozgrzej i ułóż na nim kawałek mięsa. Aby nabrał odpowiedniego koloru, opiekaj go około sześciu minut na jednej stronie. Posyp go pieprzem i przerzuć na druga stronę (stek powinien być przerzucony tylko dwa razy – w ten sposób powstaje idealna skorupka).

  3. Pieczone warzywa: Ziemniaki oczyść szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie przekrój na pół. Brokuły lekko opłucz, podziel na różyczki. Papryki przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie opłucz je i za pomocą foremki wykrój z nich serduszka.

  4. Na patelni rozgrzej oliwę, ułóż na niej przekrojone ziemniaki, serduszka z papryki i brokuły. Całość podsmaż i lekko posól.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń