Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szafranowe gruszki"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 900
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 206
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9316
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 900
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 206
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9316
Składniki
czas 40 min; porcja – 180 kcal, cena 2,10 zł
Gruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki. Wydrąż gniazda nasienne. Włóż owoce do garnka, zalej wytrawnym białym winem. Dodaj ocet balsamiczny, otartą skórkę cytrynową (lub pomarańczową) oraz szafran.
Jeśli gruszki nie są całkowicie pokryte winem, uzupełnij ten brak wodą.
Całość zagotuj, a następnie zmniejsz płomień do małego i kontynuuj gotowanie przez 30 minut. Miękkie gruszki wyjmij z zalewy, ostudź.
Serek mascarpone rozetrzyj. Dodaj pokruszony ser z pleśnią oraz posiekane i zrumienione na suchej patelni orzechy włoskie. Pastę wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj do szafranowych gruszek. Dowolnie dekoruj.Źródło: Świat kobiety