Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szałwiowe roladki z piersi kurczaka"
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 44
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 26
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 54
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 112
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 44
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 26
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 54
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 112
Składniki
Piersi oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Pokrój mięso na 8 plasterków. Każdy rozbij tłuczkiem na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem.
Na każdym płacie ułóż po plastrze szynki dojrzewającej. 8 listków szałwii opłucz i osusz. Połóż na środku każdej porcji. Zwiń mięso, formując roladki. Przewiąż je bawełnianą nicią.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju oraz 4 dag masła. Włóż roladki, obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz w 190 st. ok. 15 minut.
Szalotki oczyść, poszatkuj. W rondlu rozpuść resztę masła. Zeszklij szalotki, zalej białym winem. Ogrzewaj, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj kremówkę, oliwki i łyżkę kaparów. Ogrzewaj 5 minut, dopraw solą oraz pieprzem.
Na patelnię po smażeniu roladek wrzuć resztę szałwii, przesmaż. Roladki ułóż na talerzu, usuń nici. Polej masłem szałwiowym oraz sosem z oliwkami.
czas ok. 45 min; porcja – 610 kcal, cena 5,40 złŹródło: Świat kobiety