Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki drobiowe z gruszką

Szaszłyki drobiowe z gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Szaszłyki drobiowe z gruszką"

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 4 gruszki
  • mały jogurt naturalny
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki kozieradki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Patyczki do szaszłyków włóż do zimnej wody na minimum 15 minut. Piersi umyj, pokrój w grubą kostkę, przypraw solą i pieprzem. Z jogurtu, curry, imbiru, chili i kozieradki przygotuj marynatę. Włóż do niej kawałki kurczaka, odstaw do lodówki na całą noc lub, jeśli nie masz tyle czasu, na dwie godziny.

  2. Kawałki kurczaka przysmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Delikatnie je przekładaj, by się nie podzieliły na części. Zdejmij z patelni i lekko schłodź.

  3. Gruszki obierz, wytnij nasiona, pokrój w grubą kostkę. Na patyczki naprzemiennie nabijaj zamarynowane piersi z kurczaka i gruszki. Smaż chwilę bez tłuszczu na patelni grillowej lub na odrobinie oleju na patelni klasycznej, aż kurczak się zrumieni. Szaszłyki podawaj z sałatą i świeżymi warzywami.

  4. CZAS: około 45 minut

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń