Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szaszłyki drobiowe z gruszką"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Patyczki do szaszłyków włóż do zimnej wody na minimum 15 minut. Piersi umyj, pokrój w grubą kostkę, przypraw solą i pieprzem. Z jogurtu, curry, imbiru, chili i kozieradki przygotuj marynatę. Włóż do niej kawałki kurczaka, odstaw do lodówki na całą noc lub, jeśli nie masz tyle czasu, na dwie godziny.
Kawałki kurczaka przysmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Delikatnie je przekładaj, by się nie podzieliły na części. Zdejmij z patelni i lekko schłodź.
Gruszki obierz, wytnij nasiona, pokrój w grubą kostkę. Na patyczki naprzemiennie nabijaj zamarynowane piersi z kurczaka i gruszki. Smaż chwilę bez tłuszczu na patelni grillowej lub na odrobinie oleju na patelni klasycznej, aż kurczak się zrumieni. Szaszłyki podawaj z sałatą i świeżymi warzywami.
CZAS: około 45 minutŹródło: Dobry Tydzień