Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki na sałatce na przyjęcie

Szaszłyki na sałatce na przyjęcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 57

Smaczny pomysł na "Szaszłyki na sałatce na przyjęcie"

Składniki

  • 60 dag łososia
  • czosnek
  • 1 cytryna
  • sól
  • 1 por
  • oliwa
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 fenkuł
  • 2 pomidory
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 sałaty
  • cu kier
  • kiełki fasoli ocet
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzwonka łososia opłucz, pokrój w kostkę. 2-3 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Rybę posól, posmaruj przetartym czosnkiem, pokrop sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Posyp mielonym pieprzem.

  2. Por umyj i pokrój na kawałki zbliżone wielkością do kostek łososia. Nakłuwaj na zmianę z doprawioną rybą na szpadki do szaszłyków. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Układaj szaszłyki i smaż po 3-5 minut z każdej strony.

  3. Szparagi oczyść, ugotuj do miękkości, przekrój na połówki. Fenkuł oczyść, pokrój na kawałki. Pomidory sparz, obierz. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój.

  4. Sparzoną pomarańczę obierz, podziel na cząstki. Liście sałaty opłucz, osusz i porozrywaj na kawałki. 5-6 łyżek oliwy utrzyj ze szczyptą soli, cukru i pieprzu, połącz z 2 łyżkami octu. Szparagi, fenkuł, pomidory, cząstki pomarańczy i liście sałaty wymieszaj, polej sosem. Ozdób kiełkami. Podawaj z szaszłykami.

  5. Czas ok. 35 min; porcja – 370 kcal, cena 5,20 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń