Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z cukinią, w marynacie cytrynowej

Szaszłyki z cukinią, w marynacie cytrynowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Szaszłyki z cukinią, w marynacie cytrynowej"

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 500 g polędwiczek z kurczaka (może być pierś lub filety z udka)
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PORCJE PRZYGOT. ok. 15 min (+ czas marynowania); CENA PORCJI: ok. 5,20 zł

  2. Cytrynę umyj i sparz. Zetrzyj na drobno skórkę, a z cytryny wyciśnij sok.

  3. W misce połącz olej z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Włóż kawałki mięsa i odstaw na ok. godzinę.

  4. W międzyczasie pokrój cukinię wzdłuż na wąskie plastry (np. obieraczką do ziemniaków). Lekko osól i oprósz chili. Namocz szpadki szaszłykowe w wodzie (nie spalą się).

  5. Na szpadki nadziej cukinię zwiniętą w roladki i kurczaka. Szaszłyki piecz, obracając, ok. 20 min, aż mięso będzie gotowe).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń