Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z tuńczyka

Szaszłyki z tuńczyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1142

Dodano:

Odsłon: 54

Świeże steki z tuńczyka marynowane w dużej ilości przypraw i grillowane do perfekcji. Łatwe do przygotowania i przepyszne, w sam raz dla wielbicieli ryb. Przepis inspirowany przepisem Pani Ewy Wachowicz z 395 odcinka programu Ewa gotuje na "Zawijańce z grilla" (https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-zawijance-z-grilla,183312,ewa-gotuje.html)

Składniki

  • 2 świeże steki z tuńczyka (500 gramów)
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kminku w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki nitek szafranu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/8 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szaszłyki z tuńczyka

Przygotowanie

  1. Do moździerza dodać: 1 łyżeczkę czosnku w proszku, 1 łyżeczkę cebuli w proszku, 1/2 łyżeczki kminku w proszku, 1 łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczkę suszonej kolendry, 1/4 łyżeczki nitek szafranu i 1/8 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.
    Wszystkie przyprawy ubić razem, aż będą dokładnie wymieszane.

  2. Następnie do przypraw dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1/4 szklanki oliwy z oliwek, po czym dokładnie wymieszać i odstawić na bok.

  3. 2 świeże steki z tuńczyka odsączyć w ręcznikach papierowych, pokroić w kwadraty wielkości mniej więcej 2,5 x 2,5 cm, po czym przerzucić do miski i doprawić solą oraz pieprzem czarnym z każdej strony.
    Następnie kawałki tuńczyka zalać wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 do 2 godzin.

  4. Po tym czasie marynowane kawałki tuńczyka wyjąć z lodówki i nadziewać ścisło na patyki do szaszłyków. Następnie dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką podgrzać na średnim ogniu i po ok. 3 minutach wrzucić na nią szaszłyki.
    Szaszłyki należy smażyć partiami, aby nie przepełniać patelni, oraz przekręcać mniej więcej co 30 sekund, aby tuńczyk podsmażał się równomiernie.

  5. Kiedy tuńczyk osiągnie odpowiedni dla nas stopień podsmażenia, szaszłyki zdjąć z patelni na płaski talerz.

    Tak przygotowane danie można udekorować plastrami cytryny, świeżo posiekaną natką z pietruszki lub świeżo posiekanym szczypiorkiem i podawać z pieczywem, ugotowanymi ziemniakami oraz ulubionymi sałatkami.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń