Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sznycelki z kurczaka na chińskiej jarzynce"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32513
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1164
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 429
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32513
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1164
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 429
Składniki
Czas przygotowania: 125 minut. 1 porcja: 390 kcal. Cena porcji: 5,15 zł
Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz, rozetnij na 4 płaty. Kotlety lekko rozgnieć dłonią. Każdy skrop sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Włóż do miseczki. Szczelnie przykryj folią. Odstaw na około 90 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie marchewki obierz, opłucz, pokrój najpierw w podłużne plasterki, a potem w słupki. Dymki oczyść, potnij na ukośne kawałeczki. Bambus osącz z zalewy. Plastry ananasa pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz, posiekaj.
Na patelni albo w woku rozgrzej 2 łyżki oleju słonecznikowego i olej sezamowy. Włóż przygotowane warzywa, ananas i pędy bambusa. Smaż 5–7 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Pod koniec jarzynkę przypraw do smaku sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
Kotlety wyjmij z cytrynowej marynaty. Usmaż na rumiano z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Oprósz grubą solą i utłuczonym czerwonym pieprzem. Kotlety przełóż na ogrzane talerze. Obok mięsa nałóż porcje jarzynki. Udekoruj.Źródło: Tina