Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycle z indyka w pikantnym sosie

Sznycle z indyka w pikantnym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Sznycle z indyka w pikantnym sosie"

Składniki

  • 50-60 dag piersi indyka
  • 4 szalotki
  • szklanka śmietany, najlepiej 12 procentowej
  • duża cytryna (lub sok wyciśnięty z jednej cytryny)
  • olej roślinny do smażenia sznycli, najlepiej rzepakowy
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • starty kawałek imbiru
  • kilka świeżych papryczek chili
  • łyżka mąki
  • łyżka curry
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, pokrój na sznycle, każdy sznycel lekko ugnieć dłonią. Oprósz solą oraz pieprzem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstaw na około 20 minut.

  2. Na dużej patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła i usmaż na nim sznycle (po około 5 minut z każdej strony). Usmażone sznycle zdejmij z patelni i trzymaj w cieple.

  3. Zrób sos: oczyść i posiekaj szalotki. Oczyść i posiekaj chili (jedną zostaw do dekoracji). Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij szalotki, oprósz startym imbirem, dodaj drobno posiekane chili i przesmaż razem.

  4. Do zeszklonych szalotek z chili wlej śmietanę, dodaj mąkę. Zagotuj, mieszając. Gdy sos się zagotuje, wsyp curry i wymieszaj. Gotuj ok. 5 minut, aż zgęstnieje, dopraw. Sosem polej sznycle, udekoruj i podaj.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń