Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szpikowany schab"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 175
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 175
Składniki
Schab oczyść z nadmiaru tłuszczu, opłucz i osusz. Wierzch ponacinaj ostrym nożem w kratkę. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem, posyp kuminem. W nacięcia powtykaj goździki.
Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w grubsze plasterki lub na kawałki. Włóż do naczynia żaroodpornego razem z przyprawionym schabem.
Szalotki obierz, przekrój na połówki. Kurki oczyść staranie pod bieżącą wodą, osusz na sicie. Większe sztuki pokrój na kawałki, mniejsze pozostaw w całości. Wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z szalotkami. Dodaj liście laurowe i 3 łyżki oleju.
Na koniec ułóż na mięsie po kilka gałązek bazylii i oregano, wlej 3-4 łyżki wody. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz ok. 80 minut, podlewając wodą.
Czas ok. 100 min; porcja – 340 kcal, cena 3,10 zł.
Sposób babuni
by szybko oczyścić kurki, włóż je do miski, zasyp solą, a następnie zalej wrzątkiem. Po chwili grzyby wypłyną na wierzch, a piach osiądzie na dnie. Wyjmij wówczas kurki łyżką cedzakową. Gotowe!Źródło: Świat kobiety