Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szpinakowe ruloniki"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35949
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 156
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 270
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 323
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35949
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 156
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 270
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 323
Składniki
Jajka wbij do miski, roztrzep lub zmiksuj ze szczyptą soli. Dodaj mleko oraz przesianą mąkę, wymieszaj dokładnie, aby w cieście nie było grudek. Odstaw na 30 minut.
W tym czasie przebierz szpinak. Opłucz liście starannie pod bieżącą wodą, odetnij ogonki. Wrzuć szpinak na osolony wrzątek i krótko blanszuj (2-3 minuty). Wyjmij na sito i pozostaw do osączenia.
Szynkę pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Sparz i obierz jednego pomidora, pokrój go drobno. Dodaj do szpinaku razem z serem i szynką. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż obraną i posiekaną cebulę. Dodaj pozostałe obrane i pokrojone pomidory oraz obrany i posiekany czosnek. Duś 15 min. Wlej wino, dopraw solą i pieprzem.Patelnię posmaruj olejem. Partiami usmaż rumiane naleśniki. Nałóż farsz, zroluj. Podawaj z sosem pomidorowym.
czas ok. 60 min; porcja – 560 kcal, cena 3,80 zł
Naleśniki najlepiej smażyć na klarowanym maśle, które się nie przypala. Aby je zrobić, podgrzewaj masło w rondlu na małym ogniu aż się roztopi, usuń białą pianę i ostrożnie zlej do czystego naczynia sklarowany żółty tłuszcz.Źródło: Świat kobiety