Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybkie konfitury gruszkowe

Szybkie konfitury gruszkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Szybkie konfitury gruszkowe"

Składniki

  • 3 duże soczyste cytryny
  • 12 nasion zielonego kardamonu
  • 1
  • 5 kg twardych gruszek (mogą być zimowe)
  • 600 ml niesłodzonego soku jabłkowego
  • 1 kg cukru żelującego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cytryny sparz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Nasiona kardamonu roztłucz. Ziarenka wymieszaj ze skórką cytrynową.

  2. Gruszki obierz. Miąższ pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka, zalej sokiem z cytryn. Odstaw do lodówki.

  3. Obierki z gruszek i skórki z cytryn zalej 300 ml wody, gotuj 50 min. Gruszki wyjmij z lodówki, zalej sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Gotuj 20 min. Dodaj cukier, mieszaj do rozpuszczenia, ponownie zagotuj. Nałóż do słoików, zamknij.

  4. Czas 90 min; porcja – 570 kcal, cena 4 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń