Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szynka pieczona"
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 13
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 26
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 281
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 13
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 26
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 281
Składniki
Marchewki, pietruszki oraz seler obierz i dokładnie umyj. Z pora zdejmij wierzchnie liście i starannie go opłucz.
Warzywa włóż do dużego garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz łyżkę soli, zalej wodą i zagotuj.
Gdy zacznie wrzeć, włóż mięso i gotuj na małym ogniu około 3 godz. W połowie gotowania odwróć mięso na drugą stronę.
Marynatę wymieszaj z miodem i alkoholem. Mięso wyjmij z wywaru, przełóż do brytfanki. Gdy przestygnie, wierzchnią część ponacinaj w kratkę, polej przygotowaną glazurą. W nacięcia na skórze włóż goździki.
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, ułóż na niej szynkę i piecz około 30 minut, od czasu do czasu polewając wytwarzającym się sosem.
Zanim zaczniesz kroić, daj odpocząć mięsu co najmniej 15 minut. Podawaj na ciepło. Świetnym dodatkiem do szynki będzie sos wiśniowy.
Na patelni podsmaż łyżkę konfitury wiśniowej, dodaj 10 dag sosu z pieczenia szynki, 2 goździki, 2 łyżeczki cukru oraz sól do smaku; zagotuj.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 530 kaloriiŹródło: Świat i Ludzie