Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka w sosie własnym z cząbrem

Szynka w sosie własnym z cząbrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27538

Dodano:

Odsłon: 22702

Propozycja na delikatną i soczystą szynkę wieprzową skąpaną w sosie własnym z dodatkiem warzyw i intensywnej nuty cząbru. Całość jest smakowita, pożywna i bardzo aromatyczna - wydobywa pełnię smaku polskich ziół :)

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule białe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szynka w sosie własnym z cząbrem

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną szynkę kroimy w plastry, a następnie smażymy ją z obu stron na oleju rzepakowym (do lekkiego zarumienienia). Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy (na małym ogniu).

  2. Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju szklimy pokrojone w kostkę cebule, a następnie dodajemy do nich startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę - smażymy chwilę, aby wydobyć ich smak. Na koniec smażenia dodajemy także 2 drobno pokrojone ząbki czosnku.

  3. Podsmażone warzywa przekładamy do gotującego się mięsa, dodajemy cząber, majeranek, obie papryki oraz drobno posiekany koper i dusimy wszystko na malutkim ogniu do momentu uzyskania przez mięso odpowiedniej miękkości (około 1,5 godziny).

  4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i smażymy na lekko złocisty kolor. Powstałą zasmażkę dodajemy do sosu i doprawiamy go solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Gotową szynkę w sosie własnym podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej komponuje się z polską klasyką: puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 marca 2016 Efekt byłby jeszcze lepszy jeśli zamiast zimnej wody zalałoby się podgrzanym na patelni piwem (0.5 l) z łyżką masła. Reszta w porządku, choć cząber nie każdy lubi. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 07 marca 2016 Świetne danie,niezbyt trudne do wykonania,a pysznie wygląda. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 07 marca 2016 Zjadlabym dzisiaj takie danie na obiad :-). wyglada bardzo aromatycznie i smakowicie :-). Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 marca 2016 Nie robiłam jeszcze nigdy, obiecuję to poprawić - wygląda ekstra!
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń