Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka wieprzowa w czerwonym winie

Szynka wieprzowa w czerwonym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 16

Wypróbowany przepis na "Szynka wieprzowa w czerwonym winie"

Składniki

  • 1
  • 5 kg szynki wieprzowej
  • 1 l czerwonego wina wytrawnego
  • sól morska
  • pieprz grubo mielony
  • suszone warzywa
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz i natrzyj solą, pieprzem oraz suszonymi warzywami. Odstaw na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor.

  2. Mięso ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika. Patelnię zalej winem, a następnie przelej powstały sos do brytfanki z mięsem. Piecz, aż szynka zmięknie, ok. 1,5 godz.

  3. Wyjmij z piekarnika, zlej z brytfanki sos, ponacinaj nożem wierzch pieczeni i ponownie wstaw do pieca na kilka minut. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z pieczywem i sałatką warzywną.

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń