Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka z piekarnika w pysznym sosie z cebulą i suszonymi pomidorami

Szynka z piekarnika w pysznym sosie z cebulą i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1787

Dodano:

Odsłon: 744

Fajny sposób na szynkę z piekarnika. Robi się praktycznie sama, ma dużo pysznego sosu i pachnie suszonymi pomidorami. W mojej wersji to bardzo pikantne danie, a to przez dodatek przyprawy Suszone pomidory z chili. Jeśli ktoś nie lubi takiej ostrości wystarczy sięgnąć tylko po przyprawę Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, a pominąć dodatek chilli. Palce lizać.

Składniki

  • 1,5 kg szynki
  • słoik suszonych pomidorów (ok. 280 gram)
  • 3 duże cebule
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1/3 opakowania przyprawy Kamis suszone pomidory z chili
  • 1 opakowanie przyprawy Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, pokroić w plastry, przyprawić solą, papryką i pieprzem.
    Zrobić marynatę: olej z suszonym pomidorów połączyć z całym opakowaniem przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Dokładnie natrzeć mięso i zostawić na godzinę. Cebulę pokroić w krążki.
    W naczyniu żaroodpornym na przemian układać: cebulę, zamarynowane mięso, suszone pomidory.

  2. Do tak przygotowanego mięsa wlać całą butelkę passaty pomidorowej i posypać przyprawą suszone pomidory z chilli.

  3. Piec w piekarniku w 180 st. przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie sos robi się gęsty, aromatyczny a mięso rozpada w ustach.

  4. Świetnie smakuje z ryżem, ziemniaczkami, ale na imprezie najlepiej na szybko ze świeżą bagietką :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń