Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka z rozmarynem i zielonym farszem"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 762
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1805
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 281
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 762
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1805
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 281
Składniki
Szalotki obierz. Cukinie oczyść, opłucz, odetnij końce, resztę pokrój na spore kawałki. Rozmaryn opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji, a od reszty gałązek oderwij igiełki i drobno je posiekaj.
Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Dodaj rozmaryn oraz sól i pieprz do smaku. Oliwą natrzyj mięso. Pozostałe zioła opłucz, osusz, oderwij listki. Wymieszaj z twarożkiem, zmiksuj na jednolitą masę. Przypraw ją na pikantnie solą oraz pieprzem.
Mięso opłucz, osusz, rozetnij na duży płat. Rozbij go lekko tłuczkiem, oprósz solą oraz pieprzem, posmaruj zielonym farszem. Pozostaw wolne brzegi. Całość ciasno zwiń. Roladę obwiąż bawełnianą mocną nitką.
W brytfance rozgrzej łyżkę oliwy. Włóż mięso, obsmaż na rumiano. Dołóż szalotki i cukinię. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę. W połowie czasu pieczenia dołóż pomidorki.
Gotowe mięso serwuj z pieczonymi warzywami. Znakomitym dodatkiem do tak przygotowanej szynki będą kluseczki ziemniaczane. Po ugotowaniu możesz je podsmażyć na maśle z dodatkiem szałwii. ok. 90 minut, 1 porcja ok. 980 kcal.Źródło: Tina