Do góry

Dania główne Przepis na:

Tacos z pikantnym grillowanym łososiem

Tacos z pikantnym grillowanym łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 3031

Dodano:

Odsłon: 159

Pełne smaków i proste do przygotowania tacos z perfekcyjnie upieczonym, pikantnym łososiem oraz świeżą i lekką salsą z ananasem i awokado to przepyszny pomysł na niecodzienne danie z grilla, które przygotować można także na patelni lub przy użyciu piekarnika.

Składniki

  • 4-6 placków do tortilli
  • ok. 170 gram filetów z łososia (bez skóry)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonego chili
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • DO SALSY:
  • 4-5 włóczni ananasowych
  • 2 pomidory
  • 2 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • sok z jednej limonki
  • sól i pieprz czarny
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tacos z pikantnym grillowanym łososiem

Przygotowanie

  1. Filet z łososia pokroić na kawałki i skropić oliwa z oliwek.
    Do miseczki dodać 1 łyżkę mielonego chili, 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki, 1 łyżkę suszonej cebuli, 1 łyżeczkę suszonego czosnku, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki suszonego oregano i dokładnie wymieszać.

  2. W tak przygotowanej mieszance przypraw obtaczać każdy kawałek łososia, a następnie układać je na rozgrzanym uprzednio grillu lub patelni grillowej.
    Smażyć ok. 12-15 minut, w międzyczasie przewracając na drugą stronę, aż łosoś ugotuje się w środku i pięknie podpiecze na zewnątrz.

  3. Ananas obrać i pokroić we włócznie.
    Awokado obrać i pokroić w kostkę.
    Pomidory oraz 1/2 czerwonej cebuli także pokroić w kostkę.
    Kolendrę drobno posiekać w ilości 1/4 szklanki.
    Wycisnąć sok z jednej limonki.

  4. Pokrojonego we włócznie ananasa wrzucić na grill lub patelnię grillowa i lekko podpiec z każdej strony, następnie pokroić w kostkę.
    Do miski wrzucić podpieczonego i pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojone w kostkę awokado, pomidory oraz czerwoną cebulę, dodać 1/4 szklanki drobno posiekanej kolendry oraz sok z jednej limonki, doprawić solą oraz pieprzem czarnym do smaku i dokładnie wymieszać.

  5. Pięknie podpieczonego łososia, zdjąć z grilla i pokroić w odpowiadającej nam wielkością kawałki.
    Następnie układać na plackach tortilli i dekorować wcześniej przygotowaną salsą ananasowo - awokadową.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń