Do góry

Dania główne Przepis na:

Tajskie curry z owocami morza

Tajskie curry z owocami morza

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 914

Dodano:

Odsłon: 1295

Idealne danie dla wielbicieli kuchni azjatyckiej - delikatnie pikantne curry z owocami morza na bazie mleka kokosowego zadowoli najbardziej wybrednych. O fuzji smaków nie będę wspominała, bo wystarczy spojrzeć na listę składników, by wiedzieć, że Wasze kubki smakowe na długo zapamiętają ten posiłek:).

Składniki

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 300 g owoców morza - dowolnych
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół cebuli
  • Pół czerwonej papryki
  • Sok z połówki limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/4 kostki masła
  • Pół natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • Łyżka curry
  • Papryczka chilli według uznania albo tabasco
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tajskie curry z owocami morza

Przygotowanie

  1. Pokrój drobno cebulę, czosnek, paprykę, imbir i natkę pietruszki.

  2. Podsmażamy na maśle czosnek, cebulę, imbir i paprykę (słodką i chilli). Dodajemy owoce morza i przyprawy. Zalewamy winem.

  3. Po odparowaniu alkoholu, podlewamy mlekiem kokosowym i bulionem i dusimy do odparowania nadmiaru płynu, ale nie za długo.

  4. Gotujemy makaron ryżowy i serwujemy curry na ciepło.

  5. Smacznego:)


    ให้คุณชอบมัน:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń