Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta borówkowo-migdałowa"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 126
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 126
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Borówki umyj i osusz. Mąkę przesiej, dodaj pokrojone zimne masło, sól i cukier. Rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki ciasta. Następnie wbij całe jajko i szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na 30 min. 2. Formę na tartę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno, uformuj brzeg. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wysyp groch. Piecz ok. 15 min w 180° C. Usuń papier i groch, piecz je szcze 7 min. Wyjmij i odstaw, by ostygło.
Serek przełóż do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodaj zmielone migdały, jajka, likier i delikatnie połącz , mieszając je łyżką lub mikserem na małych obrotach. Powstały krem wylej na ostudzone ciasto. Wierzch posyp borówkami i płatkami migdałowymi. 4. Formę z ciastem ponownie wstaw do piekarnika. Piecz 40 min w 160° C. Ciasto podawaj z lodami waniliowymi. Idealnym dodatkiem będzie również bita śmietana lub sos waniliowy.
60 minut
Porcja: 410 kilokalorii
<strong>Borówki są wymarzone do mrożenia. Rozłóż je na tacy, zamroź, a potem przesyp do pojemnika.</strong>Źródło: Świat i Ludzie