Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta cebulowa z boczkiem"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 210
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 44
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3302
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 210
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 44
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3302
Składniki
Ciasto: Mąkę i masło siekamy nożem. Dodajemy żółtko, sól i wodę, szybko zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Rozwałkowanym cienko ciastem wylepiamy formę do tart.
Nadmiar ciasta odcinamy wałkiem. Spód przykrywamy folią aluminiową, posypujemy grochem lub fasolą, by ciasto się nie wybrzuszyło, wstawiamy na 15 minut do piekarnika o temperaturze 190oC. Wyjmujemy i studzimy.
Farsz: W głębszej patelni najpierw rozpuszczamy tłuszcz, na stępnie wrzucamy cebulę i, mieszając, dusimy, aż zmięknie. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Studzimy.
Boczek stapiamy na skwarki, mieszamy z cebulą, jajkami, śmietaną i serem. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy około 45 minut (aż się zetnie) w temperaturze 190oC.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 2 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 390 kcal
Białko 18 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 22 gŹródło: Rewia