Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta makowo-wiśniowa z kruszonką"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34181
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 161
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34181
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 161
Składniki
Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Na koniec dodaj żółtko oraz śmietanę, zagnieć ciasto.
Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę, by obciążyć ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C.
Serek homogenizowany zmiksuj ze śmietanką, cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i makiem. Masło lub margarynę roztop w rondelku. Do przesianej mąki dodaj cukier oraz przestudzony tłuszcz. Wszystkie kruszonki połącz ze sobą, rozcierając je palcami. Wiśnie osącz z nadmiaru soku.
Na wystudzonym spodzie rozłóż wiśnie, zalej masą serowo-makową. Posyp przygotowaną kruszonką. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 430 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie