Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta na drożdżowym spodzie"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 128
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 263
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 100
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3331
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 128
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 263
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 100
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3331
Składniki
Na farsz:
Przesiej mąkę, dodaj sól oraz suche drożdże, wymieszaj. Dodaj jajko, wodę, olej. Wyrób sprężyste, gładkie ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.
Marchewkę obierz, umyj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj 10 min. Osącz na sitku, wystudź. Jogurt wymieszaj z rozmąconymi jajkami. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, zioła prowansalskie, starty ser i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Formę do tarty lub tortownicę posmaruj olejem. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Ułóż marchewki i zalej masą jogurtowo-jajeczną.
Piecz 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C, aż masa się zetnie, a wierzch zrumieni.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 250 kalokaloriiŹródło: Świat i Ludzie