Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1076
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 152
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1076
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 152
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji około 0,90 zł
Masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno dodajemy jajka, wlewamy mleko, na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Gładką masę przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy.
Umyte jabłka kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne lub, jak na naszym zdjęciu, pozostawiamy w całości. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały i układamy na cieście przekrojoną stroną na górze.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy 45 minut. Gorące ciasto, natychmiast po wyjęciu z piecyka, smarujemy dżemem wymieszanym z łyżką wrzącej wody.
Wartość odżywcza 1 porcji 239 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 28 gŹródło: Rewia