Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta pomarańczowa"
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 168
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 313
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1537
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 168
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 313
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1537
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli, 12,5 dag masła oraz 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 14 x 40 cm. Prostokątną formę o wymiarach 11 x 36 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Wylepić plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Następnie przykryć spód kawałkiem papieru pergaminowego i suchymi ziarenkami fasoli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 15 minutach pieczenia usunąć papier i fasolę. Piec jeszcze 10-12 minut. Wystudzić.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wytrzeć do sucha. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, z trzech owoców wycisnąć sok. Pozostałe masło wymieszać w garnku z 10 dag cukru oraz z sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodać skórkę pomarańczową. Mocno podgrzać.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1 łyżce wody i wlać do masła pomarańczowego. Pozostałe jajka wbić do miseczki, roztrzepać widelcem, wlać do masy w garnku. Podgrzewać i energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje. Krem rozsmarować na przygotowanym spodzie. Wstawić do lodówki na dwie godziny.
Pozostałą pomarańczę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 250 ml wody z resztą cukru. Włożyć plasterki pomarańczy, gotować 10 minut. Wyjąć, osuszyć, wystudzić. Udekorować nimi tartę tuż przed podaniem.Źródło: Życie na gorąco