Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta rustykalna z morelami"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 56
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 30
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 101
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 56
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 30
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 101
Składniki
Do przesianej mąki dodaj cukier, sól oraz pokrojoną w drobne kawałki margarynę lub masło. Szybko posiekaj nożem. Dodaj 2-3 łyżki wody, zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię. Włóż na godzinę do lodówki.
Morele umyj, osusz. Przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w grube półksiężyce. W miseczce wymieszaj cukier, cukier wanilinowy, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną mieszanką oprósz morele.
Schłodzone ciasto wyjmij z folii, rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła o grubości ok. 5 mm. Ułóż na blasze do pieczenia.
Na środku rozłóż morele, zostawiając ok. 3 cm wolnego ciasta. Brzegi ciasta zawiń tak, by przykryły część owoców, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp pistacjami.
Piecz 40-45 minut w temperaturze 190° C. Tartę wyjmij z piekarnika, owoce posmaruj podgrzanym dżemem morelowym.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 240 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie