Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta śliwkowa z kratką"
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 15
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 39
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23638
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 438
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 261
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 15
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 39
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23638
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 438
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 261
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj bułkę tartą, migdały lub orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki, wymieszaj. Do drugiej miski włóż masło, utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dosypuj cukier.
Następnie dodaj jajko oraz skórkę otartą z cytryny. Na koniec wsyp suche , zmiksuj na gładką masę. Ciasto podziel na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Śliwki pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszaj. Tortownicę posmaruj masłem. Pierwszy kawałek schłodzonego ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy. Na to wyłóż śliwki i skrop je sokiem z cytryny.
Drugi kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij z niego paski. Ułóż je na wierzchu śliwek tworząc kratkę. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30-35 minut w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie