Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta szpinakowa ze schabem"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 86
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 109
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 86
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 109
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wsyp po sporej szczypcie soli oraz gałki muszkatołowej. Wbij jajko, wlej 8–9 łyżek zimnej wody oraz olej.
Szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, włóż do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie szpinak opłucz. Listki dokładnie osusz. Natkę umyj, drobno pokrój. Schab potnij na kawałeczki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj masłem. Spód i brzeg foremki wylep plackiem. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz ok. 15 minut.
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż szpinak. Duś razem jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z mięsem, pokruszonym twarogiem oraz startym parmezanem i tartą bułką. Wbij jajka, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masę szpinakową wymieszaj, następnie rozsmaruj ją na podpieczonym spodzie. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze ok. 40 minut.Źródło: Tina