Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z batatami, cukinią i szynką parmeńską

Tarta z batatami, cukinią i szynką parmeńską

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 726

Dodano:

Odsłon: 119

Mój autorski przepis na pyszną tartę z nieoczywistymi składnikami - słodycz batatów cudownie kontrastuje z cukinią, groszkiem i pomidorami. Słona szynka parmeńska zapieczona pod przyrumienionym serem grana padano tworzy ochronę dla wewnętrznej fuzji smaków i miękkiego wnętrza pełnego aromatu. Proste, a jakże pyszne!

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej - na ciasto
  • 2 jajka (1 jajko na ciasto i 1 jajko do farszu)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Pół kostki masła - na ciasto
  • 1 mała cukinia
  • 1 duży ugotowany batat
  • 2 ząbli czosnku
  • Pół szklanki groszku zielonego (z puszki)
  • 1 cebula szalotka
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • Ser grana padano
  • Szklanka śmietany 30%
  • Sól
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Łyżeczka kozieradki
  • Pieprz czarny mielony
  • Płatki chilli
  • Oliwa z oliwek
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z batatami, cukinią i szynką parmeńską

Przygotowanie

  1. Przygotuj kruche ciasto: z mąki, zimnego masła, śmietany, żółtka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

    W czasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz. Podsmaż na oliwie cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojona cukinię i bataty.

    Wymieszaj jajko ze śmietanką i przyprawami.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj i rozłóż na foremce do tarty. Ja użyłam silikonowej foremki. Na ciasto wyłóż pokrojone pomidory i podsmażony farsz. Na wierzchu ułóż szynkę, posyp groszkiem i serem.

  2. Tartę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz w termoobiegu przez 30 minut.

  3. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń