Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z brzoskwiniami"
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2207
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 232
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1526
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2207
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 232
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1526
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jajko oraz wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 min.
Brzoskwinie dokładnie umyj, sparz i zdejmij z nich skórkę. Przekrój na pół, usuń pestki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ciasta posyp bułką tartą oraz cukrem, zostawiając ok. 5 cm wolnego ciasta. Rozłóż połówki brzoskwiń i polej roztopionym masłem.
Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C, wstaw blachę z tartą, piecz ok. 40 min, aż brzegi ciasta się zrumienią. Rada: Brzoskwinie można posmarować podgrzanym mlekiem i miodem (po 1 łyżce).
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 270 kilokalorii.
Podawaj na ciepło lub zimno z lodami albo bitą śmietaną.Źródło: Świat i Ludzie