Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z cukinią na ostro"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 87
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 87
Składniki
ok. 45 minut • Porcja 190 kcal • Koszt porcji ok. 2,10 zł• Przepis na 6 porcji
Z mąki, masła, jajka, soli i ziół szybko zagnieć gładkie ciasto. Schłódź je w lodówce owinięte w folię. Następnie wylep nim formę na tartę (lub mniejsze foremki). Podpiecz w 180°C na bladozłoty kolor – około 8 minut.
Cukinie umyj, osusz, pokrój w półplasterki lub w ćwiartki. Oprósz solą i po kilku minutach osącz. Czosnek drobniutko posiekaj, zeszklij go na maśle, dołóż cukinię, chwilkę podsmaż.
Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj tarty ser i natkę, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłóż cukinie i zalej masą jajeczno-śmietanową. Wierzch posyp tłuczonym kolorowym pieprzem.
Piecz, aż góra całkiem się zetnie – 15-20 minut.Źródło: Kobieta i życie