Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z grzybami i estragonem

Tarta z grzybami i estragonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Tarta z grzybami i estragonem"

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • kilka leśnych grzybów
  • ew. pieczarek
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanych listków estragonu
  • 1/2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 45 minut • Porcja 150 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 6 porcji

  2. Mąkę przesiej do miski i połącz z zimnym masłem (startym na tarce z grubymi otworami). Dodaj jajko, wsyp sól i szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby trudno się sklejało, dolej łyżkę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki do schłodzenia.

  3. Przepuszczony przez praskę czosnek zeszklij na maśle, dodaj grzyby pokrojone w plasterki i smaż do odparowania płynu.

  4. Ciasto rozwałkuj i delikatnie przenieś do natłuszczonych i wysypanych mąką foremek – całe boki powinny być wyłożone ciastem. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Podpiecz w 180°C na jasnozłoto.

  5. Jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną, mozzarellą i estragonem. Dopraw do smaku. Wylej na podpieczone ciasto, wyłóż grzyby. Piecz około 20 minut.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń