Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z jabłkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać jajka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Całość starannie wyrobić i przełożyć do formy na tartę.
Jabłka umyć, (można nie obierać), delikatnie wydrążyć środki, miąższ pokroić w plastry. Pokrojone jabłka ułożyć na wierzchu ciasta. Na środku położyć dżem truskawkowy. Ciasto włożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec na złoty kolor – około 40 minut.
Wino podgrzać, wlać sok jabłkowy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieje, dodać ją do wina i soku. Wymieszać, odstawić do zastygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, rozsmarować ją na upieczone, przestudzone ciasto.
Tartę odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia i stężenia galaretki. Jeśli tę tartę będą jadły również dzieci, domową galaretkę z wina i soku trzeba zamienić na zwykłą galaretkę owocową – z torebki.
ok. 65 minut
<strong>Superrada</strong>
Jeśli chcesz, by ciasto nabrało wspaniałego, lekko orientalnego aromatu, dodaj do niego (wymieszane z mąką) przyprawy: mielony, suszony imbir, kardamon oraz cynamon.Źródło: Twoje Imperium