Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z kremem i rabarbarem"
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2198
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 222
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1503
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 39
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2198
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 222
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1503
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 39
Składniki
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj cukier i sól. Dodaj zimne masło i dokładnie posiekaj je z mąką dużym nożem. Dodaj żółtko i szybko zagnieć całość, aż powstanie gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażalnika.
Budyń, 1/4 szklanki cukru i 50 g śmietany utrzyj na gładką masę. Resztę śmietany zagotuj z mlekiem. Powoli dodawaj roztwór z budyniem. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, przełóż do zimnego naczynia i ostudź.
Z białka ubij pianę i pod koniec dodaj resztę cukru. Delikatnie wymieszaj z wystudzoną masą budyniową.
Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój na kawałki o dł. 2 cm. Ciasto wyłóż na wysmarowaną tortownicę i gęsto nakłuj je widelcem. Wyłóż krem i przykryj go kawałkami rabarbaru. Piecz 30-35 minut w temp. 190°C.
410 kcalŹródło: Takie jest życie