Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z kremem serowym"
Polecam.
Odsłon: 117
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 33
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 560
Polecam.
Odsłon: 117
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 33
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 560
Składniki
Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojony w małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Na koniec dodaj żółtko oraz wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz 10 minut w temp. 180° C, następnie usuń papier i piecz jeszcze 5 min. Przestudź.
Masło lub margarynę roztop, wystudź. Gruszki umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w niezbyt grube plastry i skrop sokiem z cytryny. Do białka dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę. Do naczynia włóż serek homogenizowany, dodaj cukier, budyń oraz wystudzony tłuszcz. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj. Na spód przestudzonego ciasta wylej masę serową, na wierzchu ułóż plastry gruszek.
Piecz 30-40 min w temp. 180° C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie