Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z łososiem i buraczki"
Polecam.
Odsłon: 694
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36139
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 203
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 349
Polecam.
Odsłon: 694
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36139
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 203
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 349
Składniki
Świeżego brokuła oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody i ugotuj. Odcedź na durszlaku. Kiedy ostygnie, drobno posiekaj nożem.
Ciasto francuskie rozmroź, wylep nim formę do tart. Nakryj ją przykrywką, np. od garnka, aby nie urosło zbyt wysoko podczas pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 15 minut w temp. 200°C, aż się zrumieni.
Zetrzyj żółty ser, drobniutko pokrój łososia oraz szynkę. Posiekaj koperek. Jajka roztrzep ze śmietaną. Do miski włóż brokuła, łososia, szynkę, wsyp koperek i starty ser. Wlej jajka ze śmietaną, wymieszaj i przypraw masę. Wyłóż ją na podpieczone ciasto. Piecz w tej samej temperaturze kolejne 15 minut. Tartę podaj na gorąco, ale smaczna jest także na zimno.
Aby ciasto zbytnio nie urosło, przed pieczeniem, możesz także położyć na nie kawałek papieru do pieczenia i wsypać trochę suchego grochu lub fasoli. Kiedy ciasto się zrumieni, zdejmij ziarna i włóż nadzienie.
Farsz do tart możesz komponować dowolnie, w zależności od upodobań oraz zawartości lodówki. Nawet niewielkie ilości różnych wędlin oraz resztki sera pozwolą skomponować smaczny farsz. I tak na przykład zamiast brokuła, możesz użyć brukselki. Najpierw ją ugotuj, odcedź i kiedy ostygnie, drobno posiekaj.
Zasmażane buraczki na sposób kresowy: umyj i ugotuj na miękko buraczki. Kiedy warzywo ostygnie, obierz je i zetrzyj na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Obierz i drobniutko pokrój cebulę, podsmaż na oleju.
Włóż buraczki i, mieszając, smaż chwilę razem. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do buraczków i znów chwilę smaż. Buraczki przypraw sokiem z cytryny oraz solą. Podaj tylko z ziemniakami, albo porcją duszonego lub pieczonego mięsa.Źródło: Takie jest życie