Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z rabarbarem i budyniem waniliowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 581
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 581
Składniki
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Zagnieć ciasto z mąki pszennej, masła, cukru pudru i jajka. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Później wyjmij ciasto, rozwałkuj, wylep nim natłuszczoną formę do tarty, odetnij wystające ciasto, a spód ponakłuwaj. Przykryj pergaminem i przygnieć czymś ciężkim. Piecz 20 minut w 200 st. C., następnie zdejmij papier i piecz jeszcze 8 minut.
Z odciętych kawałków uformuj kulę, rozwałkuj i wytnij foremką kwiatki. Ułóż je na blasze z pergaminem. Piecz 8 minut w 200 st. C.
Budyń wymieszaj z 60 ml mleka i 3 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotuj i dodaj do niego budyń. Gotuj jeszcze minutę.
Budyń rozsmaruj na spodzie tarty i odstaw na 30 minut. Sok wiśniowy zagotuj z 75 g cukru. Dodaj rabarbar i gotuj 3 minuty. Wyjmij rabarbar, a do garnka dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 5 łyżkami wody. Mieszając, gotuj minutę.
Częścią masy posmaruj kwiatki i oprósz perełkami. Do reszty masy dodaj rabarbar i zagotuj. Gotową posmaruj tartę i włóż ciasto do lodówki na 45 minut.
Udekoruj przygotowanymi wcześniej kwiatkami z ciasta oraz pokruszonymi bezami.Źródło: Tele Tydzień